We doen ons best om onze inwoners zo goed mogelijk te helpen. Dat doen we niet alleen, maar juist ook met andere professionals. Door samen te werken met verschillende partijen kunnen we een compleet beeld krijgen van de situatie van de inwoner. Dit stelt ons in staat om maatwerkoplossingen te bieden die echt werken.
Schulden komen bijna nooit alleen. Dat weet de VKB als geen ander. Daarom is samenwerking met ketenpartners uit het maatschappelijk werkveld van groot belang. Naast nauwe samenwerking met onze gemeenten, doen wij dat ook met o.a. welzijnsorganisaties, woningcorporaties en vrijwilligers-organisaties. Elkaar versterken vanuit de eigen expertise is daarbij het uitgangspunt.
Wil je met ons een gesprek aangaan over mogelijke samenwerking, neem dan contact op met:
Hanneke Veenstra, Manager team Budgetbeheer:
h.veenstra@vkb.nl
Anoesca Oosting, Manager team Bewindvoering, team Schuldregeling en team Preventie & Voorlichting:
a.oosting@vkb.nl
Een goede samenwerking met schuldeisers vinden wij van groot belang. Onze afdeling schuldregeling zet zich daar dagelijks voor in.
In grote lijnen bestaan de stappen in het proces van schuldregeling uit:
Het in kaart brengen van de schuldensituatie van de schuldenaar. Hoe hoog is de schuld en waar is de schuld? Is deze in eigen beheer, bij een incassobureau of bij een deurwaarderskantoor?
Een betalingsvoorstel doen op basis van de afloscapaciteit van de schuldenaar. De VKB volgt daarbij de Gedragscode Schuldhulpverlening van de NVVK.
Als schuldeiser beslis je of je akkoord gaat met dit betalingsvoorstel. Onze consulenten bieden het hoogst haalbare voorstel aan dat mogelijk is namens de schuldenaar.
Na akkoord wordt de schuldregeling gestart. We blijven je op de hoogte houden.
Als je het betalingsvoorstel weigert, kan bij de rechtbank worden verzocht om een dwangakkoord. Wanneer deze wordt toegekend, dan ben je als schuldeiser verplicht om mee te werken aan het minnelijk traject. Wordt er geen dwangakkoord uitgesproken? Dan kan de schuldregeling niet opgestart worden. In dat geval moet de schuldenaar beslissen of hij een verzoek tot toetreding tot de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) wil indienen.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van een schuldregelingstraject en welke rechten en plichten jij hebt als schuldeiser? Neem contact met ons.
De VKB helpt ook werkgevers in de gemeenten Eemsdelta, Het Hogeland, Oldambt, Pekela en Veendam. Bijvoorbeeld bij vragen over werknemers met financiële problemen.
Het aantal werknemers met financiële problemen groeit, zo blijkt uit onderzoek van het Nibud. Hoewel de werknemer in eerste instantie zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar situatie, kun je als werkgever ook zeker een bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door het aanbieden van schuldbemiddeling als secundaire arbeidsvoorwaarde.
Wanneer een werknemer financiële problemen of problematische schulden heeft, dan heeft dit vaak gevolgen voor de inzetbaarheid van de werknemer. Vaak zien we dat een onzekere financiële positie bij werknemers kan leiden tot slapeloosheid of concentratieproblemen. Op het werk kan zich dit vertalen in het maken van fouten of (regelmatig) ziekteverzuim.
Er zijn signalen die uiteindelijke kunnen leiden naar financiële moeilijkheden van jouw werknemer. De meest voorkomende signalen waar je op alert kunt zijn, betreffen:
Je werknemer is zichtbaar stressgevoelig of heeft concentratieproblemen;
Je werknemer leent geld van collega’s;
Je werknemer vraagt om een loonvoorschot;
Je werknemer heeft toename in ziekteverzuim;
Je werknemer belt met schuldeisers en deurwaarders;
Je werknemer vraagt om extra werkuren.
Als werkgever kan je de werknemer op verschillende manieren aanmelden bij de VKB. Dit kan telefonisch, per e-mail of via het aanmeldformulier onderaan deze pagina. In afstemming met jou als werkgever wordt er een afspraak met de werknemer gemaakt. Dit is om een volledig beeld van de situatie te krijgen. Op basis hiervan maken we een plan van aanpak. Deze wordt met de werknemer en werkgever besproken. We hechten er aan de privacy van jouw werknemer te waarborgen. Daarom ontvang je als werkgever alleen informatie over het verloop en de uitkomst van het schuldhulp-traject.
Wij werken met verschillende pakketten, waaraan tarieven zijn verbonden. Op basis van het eerste gesprek met de werknemer bepalen we in overleg met jou als werkgever welk pakket van toepassing is. Wij verstrekken vooraf een opgave van de kosten.
Werk je als beschermingsbewindvoerder voor een inwoner van één van onze gemeenten? En is er sprake van problematische schulden? Dan kan je voor jouw klant een schuldregeling aanvragen bij de VKB. Onze consulenten onderhouden contact met jou om de schuldensituatie van de klant op te lossen.
Wil je meer informatie? Laat het ons weten.
Kijk ook bij onze veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem gerust contact op met ons of meld je aan via het onderstaande formulier.
Telefoon: 0596 - 629 600
E-mail: info@vkb.nl
Vraag een gratis adviesgesprek aan of bel ons direct op: 0596 - 629 600
We maken zo snel mogelijk een afspraak voor een eerste gesprek. Dan bespreken we jouw situatie en bekijken we hoe we jou het beste kunnen helpen. Hiervoor maken we samen een plan.
Volkskredietbank Noord-Oost Groningen
Bezoekadres: Stationsweg 2, 9901 CR Appingedam
Postadres:
Postbus 130, 9900 AC Appingedam
Bel ons op: 0596 - 629 600
Of e-mail naar: info@vkb.nl
Vul het aanmeldformulier in
Dan nemen wij binnen 2 werkdagen contact met jou op.