Terug |

Veelgestelde vragen

Algemeen

De VKB is er voor alle inwoners met geldzorgen of geldproblemen vanaf 18 jaar, die wonen in de gemeenten Eemsdelta, Het Hogeland, Oldambt, Pekela of Veendam.

Ja, je kan met al je vragen over geldzaken bij ons terecht. Misschien kom je niet goed uit met je inkomen, ben je het overzicht kwijt of zijn er schulden. Neem dan contact met ons op. Een gesprek is gratis. Je kiest zelf of je hulp van de VKB wil.

Ja, dat kan. Wij helpen je om een basisbankrekening te openen. Neem hiervoor contact met ons op.

Ja, de VKB kan een huisuitzetting of afsluiting van gas, water en licht niet altijd tegenhouden. Dit is per situatie anders. Vaak lukt het ons wel. De VKB heeft goede contacten met instanties waardoor het meestal lukt om goede afspraken te maken.

Deurwaarders zullen altijd hun post blijven sturen naar degene die de schuld heeft. Vooral als er nog geen oplossing is. Samen zoeken we naar een oplossing van je schulden. Je krijgt geen dreigbrieven meer als dit is gelukt.

In dit filmpje leggen we je uit hoe de VKB je kan helpen. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Dit hangt af van jouw situatie. We kijken naar de hoogte van jouw inkomen en uitgaven. Ook kijken we of er andere leningen of achterstanden zijn. Wil je weten hoeveel je kan lenen? Neem dan contact met ons op.

Ja, de VKB helpt ook ondernemers met geldzorgen. Dit doen we samen met de gemeente, het Insitituut voor het Midden en Kleinbedrijf (IMK), het Regionaal Ondernemings Instituut (RSI) en het Ondernemershuis.

Aanmelding

Je kan je op de volgende manieren aanmelden:

  • Via het formulier op de website van de VKB. Hierna nemen wij contact met jou op voor het maken van een afspraak.

  • Door te bellen naar de VKB op telefoonnummer: 0596 - 629600

  • Door bij ons langs te komen. Kijk hier wanneer we bij jou in de buurt zijn.

Nee, de gemeente betaalt voor de hulp van de VKB. Heel soms betaal je zelf. Je hoort dit altijd van tevoren.

Huishoudgeld/ betalingen

Dit is voor iedereen anders. Het hangt bijvoorbeeld af van jouw inkomsten, vaste lasten, wat je nodig hebt, of je schulden hebt en waar je voor kiest.

Op ‘Mijn VKB’ kan je zien of het huishoudgeld al is overgemaakt. Heb je vragen, neem dan contact met ons op.

Ja, op ‘Mijn VKB’ kan je altijd jouw saldo, betalingen en budgetplan bekijken.

Neem contact met ons op. We kijken dan samen hoe dit komt en wat er aan te doen is.

Budgetbeheer

Hierover maak je afspraken met de VKB voordat budgetbeheer begint. Soms is het fijn om iedere maand een deel te ontvangen of om de kinderbijslag te sparen voor als de kinderen ineens iets nodig hebben.

Ja. De opzegtermijn is één kalendermaand. Voorbeeld: Wanneer je op 14 oktober opzegt, eindigt het budgetbeheer per 30 november.

Neem contact met ons op om budgetbeheer op te zeggen. Houd er wel rekening mee dat iets soms niet kan omdat het te duur is. Stoppen met budgetbeheer helpt dan niet.

Schuldregeling

Als het nodig is duurt het meestal een paar maanden om samen met de VKB alles klaar te maken voor een schuldregeling. Daarna vraagt de VKB de schuldeisers hoe hoog de schulden zijn en of ze mee willen werken aan een schuldregeling. Dit duurt ongeveer 4 maanden. Als de schuldregeling ingaat duurt deze 14 tot 18 maanden. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Nee, budgetbeheer is niet verplicht. Budgetbeheer kan er wel voor zorgen dat een schuldregeling sneller kan beginnen.

Ja, dat kan. Het kost geld als een schuld niet betaald wordt. Dit stopt meestal pas als er een oplossing gevonden is voor de schulden.

Dit hangt af van jouw persoonlijke situatie. In veel gevallen mag je de auto houden, hier moet dan wel een goede reden voor zijn. We onderzoeken samen met jou wat er mogelijk is.

Bewindvoering

Dit duurt zolang als het nodig is. Samen met jouw bewindvoerder bespreek je regelmatig hoe het gaat. Als jullie samen vinden dat jij weer zelf voor jouw financiën kan zorgen, kan er een verzoek tot beëindiging bij de rechtbank worden ingediend.

Dat hangt af van jouw inkomen. Wanneer je een minimuminkomen hebt, betaalt de gemeente de kosten voor bewindvoering. Heb je een hoger inkomen? Dan betaal je de kosten voor bewindvoering zelf, of soms voor een deel.

Er zijn landelijke normen voor de kosten van bewindvoering. Hier houdt de VKB zich aan. Wil je een overzicht van de kosten in 2025? Neem contact op met ons.

Na een aanmelding bij de VKB, is er snel een gesprek om jouw aanvraag te bespreken. Wil je hierna graag dat wij bewindvoering voor je opstarten, dan maken wij een verzoek klaar voor de rechtbank. Daarna stuurt de VKB stuurt jouw aanvraag naar de rechtbank.

Bij de rechtbank wordt bepaald of er bewindvoering nodig is en wanneer jouw aanvraag wordt behandeld. Meestal moet je een paar maanden wachten totdat er een uitspraak is.

Als je met bewindvoering wilt stoppen, bespreek je dit eerst met je bewindvoerder. Zijn jullie het eens dat bewindvoering niet meer nodig is? Dan sturen we samen een verzoek naar de rechtbank om de bewindvoering op te heffen. De rechtbank beslist of de bewindvoering stopgezet mag worden.