Maatwerk: kennismaken met Jessica Pieters

Kennismaken met..

Schulden- en preventiecampagne in Oost-Groningen

Het projectteam van de Volkskredietbank (VKB) is druk bezig met de voorbereidingen voor de schulden- en preventiecampagne voor jongvolwassenen. We focussen ons op zowel de preventieve als de curatieve aanpak. Binnenkort vertellen we jullie meer over de verschillende onderdelen van deze campagne.

Kennismaken met..
Jessica Pieters is budgetconsulent bij de Volkskredietbank en komt de schuldenproblematiek veel tegen bij jongvolwassenen. Haar wens is om een gerichte aanpak op maat te ontwikkelen voor deze doelgroep die soms erg moeilijk te bereiken is. We zullen jullie in de komende tijd kennis laten maken met meerdere medewerkers en andere betrokkenen rondom deze campagne.

Jessica stelt zich aan jullie voor.

Medewerkers achter het project - Jessica

Tekst in de afbeelding:

"Door meer maatwerk te bieden merk ik dat we jongvolwassenen beter kunnen helpen."

"In mijn werk kom ik steeds meer jongvolwassenen tegen met (beginnende) schulden. Ze ervaren geldstress, schamen zich voor de situatie en durven er vaak niet over te praten. Er heerst echt een taboe op dit onderwerp."

In veel gevallen is er sprake van een gebrek aan financiële opvoeding van de ouders of verzorgers. Het is niet vanzelfsprekend dat scholen financiële educatie aanbieden aan hun studenten. Maar wat als je je kind om welke reden dan ook geen financiële vaardigheden kunt meegeven en deze ook niet op school aangeboden krijgt? Hoe leer je dan verstandig omgaan met geld? Hoe zorg je er dan voor dat je niet in de schulden raakt? Jessica komt deze situatie veel tegen bij de jongvolwassenen die zich uiteindelijk wel hebben gemeld bij de VKB.
Jessica ziet dat veel jongvolwassenen zijn gestopt met hun studie door geldstress. Ze kiezen ervoor om te gaan werken zodat ze op deze manier de schulden af kunnen lossen. Ook merkt ze dat er regelmatig sprake is van psychische gevolgen, zoals een depressie en het verminderen van sociale contacten. Het toekomstperspectief van deze jongvolwassene wordt dus door alle problematiek verkleind.

We zien een grote meerwaarde in het bieden van een aangepast traject voor de financiële zorgen. In dit traject is er meer ruimte voor het bieden van maatwerk en het coachen en begeleiden van de jongvolwassene. Samen werken aan een oplossing voor de schulden waardoor de geldstress vermindert en er weer meer ruimte is voor eigen regie, bewustwording van geldzaken en meer toekomstperspectief! Dat is waar ik voor wil gaan, aldus Jessica.

Jessica Pieters, budgetconsulent bij de Volkskredietbank