Preventie & Voorlichting

Beste werkgever,

Heeft u aandacht voor uw werknemers met geldstress en/of financiële problemen? De VKB nodigt u uit om het verhaal van onze collega Silvia Feenstra te lezen.

Het aanbod van gratis voorlichtingen is een onderdeel van de schulden- en preventiecampagne voor jongvolwassenen. Dit project is mede mogelijk gemaakt door: Regio Deal Oost-Groningen.

Heeft u na het lezen van dit artikel een vraag voor ons, neemt u dan gauw contact op.
U kunt Silvia bereiken via jongeren@vkb.nl of 06-25366980.

Medewerker achter het project- Silvia

Tekst van de afbeelding:

Langdurige geldstress heeft grote gevolgen voor studie en/of werk

"Jongvolwassenen staan aan de start van hun carrière. Het is belangrijk dat ze geen geldstress en/of financiële problemen hebben. Langdurige (geld)stress heeft grote gevolgen voor de studie en werk," aldus Silvia.

Helaas komt het te vaak voor dat jongeren met schulden regelmatig hun opleiding niet afmaken. SiIvia komt deze situaties in haar werk regelmatig tegen en vindt het daarom erg belangrijk dat jongvolwassenen meer worden voorgelicht over geldzaken. Bij voorkeur als ze 17 jaar zijn. Op het moment dat iemand 18 jaar wordt, moeten er namelijk veel (geld)zaken worden geregeld. "De maatschappij gaat ervan uit dat ouders/verzorgers hun kind voorbereiden op financiële zelfstandigheid. De praktijk wijst anders uit. Jongvolwassenen die hulp vragen bij de VKB voor hun schulden geven vaak aan niet te hebben geleerd hoe ze hun geldzaken goed kunnen regelen," aldus Silvia.

De VKB verzorgt voorlichtingen aan jongvolwassenen en tijdens deze bijeenkomsten komt Silvia regelmatig tegen dat men niet weet waar ze allemaal recht op hebben. Tijdens zo'n voorlichting stellen jongvolwassenen voor zichzelf een actiepunt op. Dit kan zijn, het aanvragen van zorgtoeslag, tegemoetkoming scholieren of bijvoorbeeld de aanvullende beurs studiefinanciering. Ook blijkt dat veel jongeren niet weten dat ze belastingaangifte kunnen doen als ze een bijbaan hebben. In een voorlichting bespreekt Silvia ook de inkomsten- en uitgavenoverzicht en gaat met de jongeren in gesprek over allerlei andere geldzaken.

Silvia is binnen de schulden- en preventiecampagne voor jongvolwassenen betrokken bij het onderdeel voorlichting en preventie. Zij houdt zich onder andere bezig met de ontwikkeling en het geven van de voorlichtingen voor jongvolwassenen (17 t/m 25 jaar). De voorlichtingen worden o.a. aan werkgevers in Oost Groningen aangeboden in de hoop dat er veel jongeren worden bereikt. Met deze voorlichtingen wordt vooral ingezet op preventie. Ook wordt uitgelegd waar de jongere terecht kan voor hulp bij schulden.

Silvia Feenstra, Consulent Preventie en Voorlichting bij de Volkskredietbank